Digitaal klagen Nederlands gemeengoed

Door HellBeast op maandag 19 november 2012 14:09 - Reacties (7)
Categorie: -, Views: 2.451

Een grote massa mensen die allemaal luidruchtig dezelfde boodschap aan de wereld verkondigen. Duizenden mensen op het malieveld in Den Haag die hun stem laten horen aan de politiek. Luidruchtig geschal en veel publiciteit op televisie en in kranten. Dit was doodgewoon in de jaren 70 en de jaren 80. Anno 2012 is dit echter een zeldzame aangelegengheid, die enkel door kleine groepen mensen wordt uitgevoerd en daarbij nog maar net een halve minuut zendtijd op het 6 uur journaal halen. Hoe is dit zo gegroeid? Mijn enige conclusie is dat het "digitaal zeiken" is geboren.

Bijna elke online nieuwssite of krant heeft het wel. Een onderdeel waar je als lezer kunt reageren op de actuele mediaberichten. Van hypotheekrenteaftrek tot de situatie in Griekenland en van de bezuinigingen van het regeringsakkoord, tot de aankoop van de JSF. Geen onderwerp is te gek of je kunt er als individu je gal over spuwen en dat lucht op. Tenminste, als je de hoeveelheden aan berichten ziet op beladen actuele onderwerpen. Je vind er alle soorten mensen. Van advocaten tot stratenmakers, van miljonairs tot bijstandsmoeders. Iedereen kan reageren en doet dat dan ook aan de lopende band.

De grote vraag is echter of dat iets oplevert. Voor de gefrustreerde poster waarschijnlijk wel. Ik zie het als een soort "van je afschrijven". Lekker klagen en dan heb je je hart even gelucht. Vaak zat gaat iemand dan nog met je in discussie en dan kan de gemiddelde Nederlander past echt los. Sommige discussies worden zo plat, dat de redactie moet ingrijpen. Een digitaal relletje is geboren. Deze keer niet met molotov cocktails, maar met 1-tjes en 0-en.

De digitale revolutie heeft veel teweeg gebracht. En een hele hoop van deze ontwikkelingen zijn positief. Het digitaal zeiken is echter een van de dingen die ik als achteruitgang zie. We worden niet meer geprikkeld om onze meningen samen als een blok naar buiten te brengen. De Nederlander is mak geworden. Ik ben daar zelf ook schuldig aan. Ik kijk zeker een keer of 5 a 10 op bijvoorbeeld Nu.nl. Vaak kijk ik dan ook de reacties bij nieuwsartikelen en ook ik heb dan de drang om er een reactie bij te plaatsen. Maar wat schiet je daar eigenlijk mee op? Zoveel mensen klagen over de huidige bezuinigingen van het kabinet. Maar niet 1 persoon die probeert een echte fysieke actie op touw te zetten om mensen weer de straat op te krijgen en echt te demonstreren of te staken. Terwijl dat soort acties juist wel effect kunnen hebben. Ik ben ervan overtuigd dat als de digitale uitlaatklep niet had bestaan, dat mensen weer de straat opgingen om hun ongenoegen te tonen en dat zou eigenlijk veel beter zijn.

Reacties


Door Tweakers user i-chat, maandag 19 november 2012 14:36

maar aan de andere kant, staken op het maliveld trekt veel meer agressie aan, en leverd net zo min wat op totdat er agressie van komt, en of dat nu gewenste effecten heeft... (meestal juist het tegengestelde).

het probleem is dan ook niet, het internet, maar de mens achter het internet, je zou juist denken dat meer comunicatie mogelijk is en je dus beter met elkaar kunt bekvechten voor je de straat op gaat.

internet en publieke opinie, in bepaalde arabische landen schat ik dat het online zeiken uiteindelijk heeft bijgedragen aan het daadwerkelijke verzet...

het feit dat wij 't niet doen zal meer te maken hebben met het simpele gegeven dat zelfs bijstandsmoeders het hier nog best zat hebben, en er dus geen noodzaak is om de straat op te gaan (laat anderen dat maar doen, ik ben te zielig / of te alleen)...

om echt te gaan staken zoals in je jaren 70 moet je denk ik wanhopiger zijn, iets dat we ano nu maar al te graag voor ons uit schuiven (net als onze schulden trouwens)...

Door Tweakers user HellBeast, maandag 19 november 2012 14:49

Wanhopig denk ik niet. Als je kijkt naar de demonstratie tegen de kruisraketten in de jaren 80, dan kwam dat ook niet omdat iedereen in zijn of haar portemonnee wordt getroffen. Het is gewoon een andere werkwijze. Het is veel makkelijk om achter je PC te "demonstreren" in plaats van echt de straat op te gaan. Dat zie je nu ook met al die anti-EU bewegingen. alles wordt opgezet op een forum of website. Mensen worden daar dan lid van en zeiken met elkaar een eind weg over hoe erg het allemaal wel niet is en de rest van de wereld krijgt er niets van mee. Wat het uiteindelijk een nutteloze aangelegenheid maakt.

Door Tweakers user HellPunk, maandag 19 november 2012 15:04

Ach, het is niet typisch Nederlands, op Belgische nieuwssites gaat het net zo en waarschijnlijk is het in andere landen niet anders. De populairste zinsnedes zijn: 'daar zouden ze beter eens iets aan doen', 'allemaal de schuld van de sossen' en 'we weten toch allemaal dat we in een apenland wonen' :) .

Door Tweakers user i-chat, maandag 19 november 2012 16:22

HellBeast schreef op maandag 19 november 2012 @ 14:49:
Wanhopig denk ik niet. Als je kijkt naar de demonstratie tegen de kruisraketten in de jaren 80, dan kwam dat ook niet omdat iedereen in zijn of haar portemonnee wordt getroffen
ik heb het dan ook niet alleen over financiele shizzle, punt is wel dat je een bepaalde 'uitzichtloosheid moet hebben denk ik) om daadwerkelijk de straat op te gaan, het is niet iets dat je zomaar doet ... je steld je bloot als een van die figuren die niks doet en alleen maar zeikt of overal tegen is.. of..... pas als je je in bepaalde opzichten bedrijgd of aangetast voelt zul je de straat op gaan, maar door al dat online gezanik kan de druk in eerste instantie langer sluimeren ... omdat mensen een andere uitlaatklep hebben en dus wat stoom af kunnen blazen...

aan de andere kant bied het NET mogelijkheden om beter te organiseren, dus als die druk er eenmaal is mag je verwachten dat die ook explosiever is... men heeft in zekere mate tenslote langer op lopen kroppen...


een en ander niet tot nauwelijks gestoeld op wetenschappelijk onderzoek, maar ik DENK (gebaseerd op eigen waarnemingen) dat het zo zou kunnen zijn..

Door Tweakers user Invisible_man, dinsdag 20 november 2012 11:59

Ik denk dat je sowieso eerst een scheiding moet maken tussen mensen die serieus ergens tegen zijn en ook zouden willen protesteren en de mensen die gewoon ongeïnformeerd menen het beter te weten (niveau kroegpraat). Interessant is bijvoorbeeld dat ze tegenwoordig bij de Telegraaf een rating systeem hebben per reactie met een duim omhoog en een duim omlaag waaraan je het niveau van de bezoekers z'n beetje kan meten op de manier waarop reacties worden beoordeeld. Rond de verkiezing zag je bijvoorbeeld dat pro-Wilders reacties veel upvotes hadden en con-Wilders reacties veel downvotes, onafhankelijk of het nu een inhoudelijk goede reacties waren of niet. Vergelijk je dat met bijvoorbeeld Tweakers waar er meer op de kwaliteit van de reactie beoordeeld wordt onafhankelijk van de mening van de schrijver (ok, niet altijd natuurlijk, maar veelal wel).

Door Tweakers user IStealYourGun, dinsdag 20 november 2012 13:43

Ik heb toch een andere mening. Digitaal zeiken is gewoon een online versie van café zeikers. Het is gewoon makkelijk en je moet er geen inspanning voor doen.

Ik ben politiek actief en maak het bijna wekelijks mee. Op café zitten mensen mij eventjes de les te spellen hoe ik (of mijn partij) problemen moet oplossen. Maar die zeikers zie je achteraf nooit terug op een congres, betoging, optocht, lezing, ... Want dat vraagt een inspanning en geen enkel van die zeikerds is bereid om zich in te spannen, tot het extreme toe. Ik heb ooit iemand uitgenodigd voor een optocht rond een onderwerp dat hem interesseerde (lees: waarover hij veel kan zeiken). Hij had die dag niets te doen (een zaterdag) en de optocht vertrok en eindigde op nog geen 50 meter van zijn deur. Kerel was niet komen opdagen met achteraf het excuus: "Ik had daarvoor een zware avond gehad". Wat natuurlijk bullshit is want ik had daarvoor ook een zware avond, daarvoor heb je koffie.

Hetzelfde heb je met het digitaal zeiken, vroeger had je de lezersbrieven, maar daarvoor moet je een inspanning doen, je verdiepen in het onderwerp en dat is voor de meeste al veel te veel werk.

De reden erachter is volgens mij dat we het nog veel te goed hebben. Het mag dan crisis zijn, je merkt daar toch maar weinig van. We letten een beetje meer op wat we kopen, maar dat is niet meteen vanuit noodzaak. Uiteindelijk gaan we nog steeds op vakantie, kopen we nog steeds gadgets en gaan nog steeds op café/restaurant... En we mogen daar heel blij om zijn, enkel jammer dat het ons lui maakt.

Door Naveen, maandag 19 augustus 2013 11:25

yeah hopefully the diovisin is possible but right now the celtics are too good we have some easy games coming up if they manage to not screw them up so maybe if not diovisin then 6th and get the pacers or hawksVA:F [1.9.8_1114]please wait...VA:F [1.9.8_1114](from 0 votes)

Reageren is niet meer mogelijk